Vopseaua Epoxidica pentru Pardoseli

Fisa Tehnica
Generalitati

Vopseaua Epoxidica pentru Pardoseli este un produs bicomponent, pe baza de rasina epoxidica fara solvent, pigmenti, fileri duri si aditivi specifici, special conceputa pentru pardoseli. Produsul se caracterizeaza prin aderenta deosebita la suport, rezistenta mare la intemperii, medii chimice puternic agresive, variatii mari de temperatura, trafic intens, impact, frecare, uzura, etc. Mecanismul de formare a peliculei este determinat de conversia chimica la amestecul cu intaritorul.
Culoare: produsul se fabrica intr-o gama variata de culori, conform cartelei RAL.
Elemente caracteristice principale: aderenta mare la diferite suprafete-suport; intretinere foarte usoara; putere de acoperire foarte buna; etalare buna; duritate mare; durabilitate; rezistenta excelenta la uzura; grad de luciu superior; rezistenta mare la intemperii, factori chimici, medii alcaline si acide, hidrocarburi, agenti corozivi.
Detalii – produs bicomponent:

  • Componenta A – Baza epoxidica (rasina epoxidica si material solid pe baza de α-corindon si cuart)
  • Componenta B – Intaritor aminic
Domenii de utilizare
Produsul se foloseste ca strat final in sisteme de protectie si decorare a suprafetelor din beton, mozaic, placi aglomerate, etc. (doar pardoseli, sau alte suprafete orizontale cimentice), in special la interior, destinat exploatarii in medii agresive (factori chimici, umiditate mare, uleiuri, trafic, etc).
Caracteristici tehnice

Produsul ca atare
Aspect, culoare – produs omogen, divers colorat
Grad de frecare – max.65 µm
Continut de substante nevolatile % – 60 minute
Timp de scurgere, ϕ 4 mm, la 230 C – 60 – 90 secunde
Viabilitate pot-life 23±2°C – max. 30 minute
Timp de uscare

  • atingere – Ore – Max. 24
  • cuptor – Ore – Max. 3
  • in profunzime – Zile- Max. 7

Consum specific – g/m2 /strat – 210 – 250 Functie de tipul substratului si planeitate
Categorie si Subcategorie produs (cf. D E 2004/42/CE) g/l A/j(acoperiri performante reactivebicomponente cu destinatie speciala) Valori COV limita: 550 (2007) / 500 (2010)

Pelicula
Aspect – pelicula continua, fara defecte, lucioasa
Aderenta, incercarea la caroiaj, grila de 1mm – 1
Elasticitate, min. mm min. 4
Flexibilitate, max. dorn cilindric mm min. 3
Determinarea reflexiei regulate la 60° % 70 – 90
Incercarea la amortizare a pendulului Duritate Persoz (aplicare 120 µm, la vasc. de lucru) dupa 7 zile sec. min. 250
Rezistenta la apa, la 23 °C:

  • dupa 24 ore de imersie – buna, fara inmuiere
  • dupa 2 ore de la zvantare – foarte buna

Rezistenta la ulei mineral la 23°C dupa 24 ore de imersie – foarte buna, fara inmuiere.

Instructiuni de aplicare

Este obligatorie respectarea stricta a tuturor indicatiilor, precautiilor sau limitarilor, de mai jos, in vederea obtinerii unor performante maxime ale produsului.

Mod de aplicare: Aplicarea se poate face prin: pensulare, roluire, pulverizare cu aer sau air-less Se amesteca cele 2 componente: Raport componente (A/B) – 800 gr. A / 200 gr. B∗ Rapoartele sunt gravimetrice, deci se recomanda cantarirea componentilor, NU dozarea volumetrica. Se amesteca doar cantitatea ce poate fi folosita in perioada de viabilitate a amestecului (pot-life), de cca. 2 ore la 23°C. Produsul NU este compatibil cu apa. Produsul se dilueaza doar la recomandarea producatorul si conform indicatiilor acestuia. Se recomanda aplicarea a minim doua straturi, pentru obtinerea unei grosimi a peliculei uscate de min 250 µm. Aplicarea vopselei se va face dupa min. 24 ore si max. 30 ore de la aplicarea grundului de impregnare (amorsei). Intre straturile de vopsea aplicarea se va face dupa min. 12 ore si max. 30 ore la temperatura de 23°C.

Pregatirea suprafetei-suport: Aplicarea produsului pe suprafaţa-suport se face numai dupa pregatirea corespunzatoare a acesteia, deoarece această etapa are o influenta hotaratoare asupra calitatii acoperirii si durabilitatii ei. – betonul nou (inclusiv reparatii) are nevoie de 28 zile pentru intarire si uscare inaintea aplicarii; – se remediaza fisurile si alte imperfectiuni inainte de aplicarea produsului; – vopselele vechi, neaderente, prenadezul se indeparteaza in totalitate prin razuire, ardere cu lampa de benzina, sablare; nu se admit urme de alte vopsele.
Suprafetele ce urmeaza a se acoperi se curata de impuritati si/sau grasimi, se asperizeaza, praful rezultat indepartandu-se cu ajutorul periilor (par moale) sau prin suflare cu aer comprimat; – suprafetele trebuie sa fie netede, plane, uscate, rezistente (stabile);
Trebuie avut in vederea ca betoanele care contin aditivi ca: silicati, alcool polilvinilic, ceruri, etc., pot influenta in mod negativ aderenta produsului la suport. ∗ Se indica la livrare functie de tipul intaritorului si destinatia produsului.
Eflorescentele se vor indeparta de preferinta cu discuri diamantate, perierea nefiind eficienta. Nu se recomanda sablarea cu nisip sau decaparea acida. Daca se foloseste totusi decaparea acida, in situatii speciale (urme persistente de ulei, etc.), atunci aceasta se va face cu acid clorhidric diluat la max. 15% concentratie, cca. 0,5 l/m². Se va cauta obtinerea unei spumari uniforme. Suprafata va fi spalata ulterior abundent cu detergent, in vederea inlaturarii urmelor de acid si obtinerea unui pH=7, dupa care se va usca pana la realizarea unei umiditati de 4 %.

Conditii de aplicare
Produsul se depoziteaza la temperatura de aplicare minim 24 ore inainte de aplicare. Inainte de deschiderea ambalajului se indeparteaza de pe acesta praful sau alte urme de murdarie pentru a nu contamina produsul. Se omogenizeaza bine componenta A in ambalajul original folosind un amestecator mecanic, apoi se adauga si componenta B pentru amestecare. Temperatura optima de aplicare a produsului: 15 si 300 C. Temperatura produsului: 15 si 300 C. Temperatura suportului: 15 si 400 C. Umiditatea relativa a mediului max. 65%. Umiditatea suportului max. 4 %. Produsul epoxidic in contact cu apa in faza de preparare / aplicare sufera deteriorari ireversibile, calitatea rezultata fiind afectata semnificativ. Este interzisa folosirea oricarui solvent, diluant, etc., altor vopsele sau produse care in amestec pot fi considerate contaminanti inafara recomandarilor producatorului. Temperatura suportului va fi cu cel putin 300 C peste temperatura punctului de roua pentru a evita condensarea umiditatii pe suport, ce poate determina scaderea aderentei, a luciului sau basicari. Produsele nu se vor aplica pe timp de ceata, ploaie, ninsoare, sau cand exista pelicula de apa sau gheata pe suprafata suport. Se va evita deasemeni aplicarea produselor in conditii de vant puternic sau in prezenta unei mari cantitati de praf in atmosfera.
Uscare si intarire
Vopseaua Epoxidica pentru Pardoseli are o durata de uscare de cca. 12 – 20 ore la 20 – 230 C. Nu este recomandata aplicarea produsului sub pragul de +150 C, intrucat timpul de uscare se poate prelungi necontrolat. Parametrii de rezistenta, atat chimica cat si mecanica se vor realiza dupa cca. 7 zile de la aplicare, la o temperatura de 20 – 230 C.
Consum specific
Consumul specific este de cca. 210 – 250 gr. amestec/m2 /strat, in conditii optime de aplicare. Acest consum poate fi influentat de imperfectiunile suportului si de metoda de aplicare. Pierderile din cursul pregatirii si aplicarii trebuiesc luate separat in calcul.
Ambalare, marcare, depozitare si transport

Produsul se livreaza in ambalaje metalice inchise etans.
Ambalajele se depoziteaza in spatii uscate, ventilate, ferite de soare si surse de foc, la temperaturi cuprinse intre 5 si 350 C.
Transportul se va efectua cu mijloace de transport acoperite, special utilate pentru transportul produselor inflamabile, neexpus la radiatii solare sau intemperii, respectand reglementarile privind transportul substantelor inflamabile si nocive.

Termen de valabilitate
In ambalajele originale, inchise etans, cu respectarea conditiilor de transport si depozitare, termenul de valabilitate a produsului este de 12 luni de la data fabricatiei. In cursul acestei perioade sunt este posibila sedimentarea componentelor care se remediaza prin agitare pana la omogenizare perfecta Produsul dintr-un ambalaj partial golit NU mai poate fi utilizat, urmare a reticularii.
Masuri de securitate, igiena muncii si psi

Produsul contine diluanti reactivi cu caracter inflamabil si nociv. Toate operatiile de manipulare, transport, depozitare, utilizare se vor efectua aplicand cu strictete normele de prevenire a incendiilor, normele de protectia muncii si igiena sanitara in vigoare.
Se interzice: – prezenta surselor de foc deschis (scantei, fumat, etc.); – utilizarea echipamentelor electrice si uneltelor neconforme cu normele in vigoare referitoare la medii cu risc de explozie; – contactul prelungit sau frecvent cu pielea si mucoasele; – inhalarea prelungita sau frecventa a vaporilor. Pe parcursul aplicarii produsului se vor asigura ventilatia si sistemele de stingere a incendiilor corespunzatoare. Personalul va purta echipament de protectie corespunzator si se vor respecta regulile de igiena muncii.

Toate informatiile de mai sus sunt oferite cu buna credinta, in vederea obtinerii celor mai bune rezultate si trebuiesc respectate ca atare. Produsul este destinat utilizarii profesionale. Orice abatere de la conditiile si metodele de aplicare, depozitare sau pregatire a suprafetei poate influenta negativ performantele produselor puse in opera. DEVE Prodexim s.r.l. nu-si asuma responsabilitatea pentru posibila degradare a produsului, urmare a folosirii acestuia inafara recomandarilor sale.